Poročilo o dejavnostih PGD Mb-Studenci v mesecu požarne varnosti

 

Gasilci PGD Maribor Studenci smo v mesecu požarne varnosti izvajali predvsem izobraževanja in predstavitve našega dela v vzgojno-varstvenih ustanovah. Prav tako smo se udeleževali gasilskih vaj, na katere smo bili povabljeni. Organizirali in udeležili smo se naslednjih aktivnosti:

 

  • 20. 10. 2006 smo se udeležili gasilske vaje v organizaciji GZ Maribor v tovarni Henkel Slovenija. Vaje se je udeležilo sedem članov z vozilom GV-V2.
  • 23. 10. 2006 smo pripravili predstavitev gasilskih vozil in tehnike v otroškem vrtcu Poljane. Z GVC 16/25 in GVC 16/40 se je predstavitve udeležilo pet naših članov, ki so na slikovit način  približno stotim otrokom predstavili gasilsko tehniko.
  • 24. 10. 2006 smo v gasilskem domu imeli dan odprtih vrat za učence in učitelje Osnovne šole Janko Padežnik. V skupinah nas je tako obiskalo približno tristo otrok in učiteljev. Predstavitve gasilske tehnike in gasilstva se je udeležilo deset naših članov.
  • 27. 10. 2006 smo se udeležili gasilske vaje v organizaciji PGD Kamnica z vozilom GV-V2 in sedmimi člani.
  • V sklopu meseca požarne varnosti smo 9. 11. 2006 za devetdeset dijakov Srednje prometne šole izvedli prikaz gasilske tehnike in jih seznanili z gasilnimi aparati pri čemer so tudi sami gasili. Z GVC 16/25 in GVM-1 se je prikaza udeležilo sedem naših gasilcev.
  • Na osnovni šoli Janko Padežnik smo organizirali mladinski kviz na temo gasilstvo, ki se ga je udeležilo okrog petdeset otrok.
  • Zaradi koordinacije aktivnosti smo sklicali dve seji poveljstva.

 

OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI

 

Da se obvarujemo požarov, je potrebna požarna preventiva. Le-tej je posvečen tudi mesec oktober.
V sodelovanju z gasilci PGD Studenci vsako leto zapored ob mesecu požarne varnosti osveščamo otroke o tem,  kako reagirati  in ukrepati v primeru požara.  Tudi letos je bilo tako.
Na obisku pri Studenških gasilcih smo izvedeli, da je po programu gasilske zveze Slovenije  letošnja osrednja tema meseca požarne varnosti posvečena gasilnikom in njihovi uporabi. Prav zato so nam gasilci, poleg druge tehnične opreme in vozil, prikazali delovanje gasilnikov, nas poučili o pravilnem rokovanju z njimi ter nam svetovali o nakupu in uporabi le-teh.
V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj utrinkov in preberete razmišljanja otrok.

 

Občutki in misli otrok ob obisku gasilcev:

Pri gasilcih mi je bilo zelo všeč, saj so nas nekaj naučili. Povedali so nam tako: “ V gospodinjskem prostoru imejte kakšen prt ali odejo, da z njo zadušite ogenj. “ Igrali smo se dve igri, a jaz nisem šla zraven. Prva je bila škropljenje iz cevi. Druga pa je bila črpanje vode in podiranje plastenk z vodo. Enkrat je zmanjkalo vode. Nekaterim je šlo malo počasi, a potem že hitreje.
Cecilija Matul, 3.b

Pri gasilcih smo lahko gasili in rokovali s gasilskim aparatom.Pokazali so nam čolne in gasilske avtomobile. Najleše mi je bilo, ko smo gasili ogenj.
Vito Špic, 3.b

V gasilskem domu so bila na ogled tudi gasilska vozila in gasilska oprema. V gasilskem domu smo gasili, jedli in pili. Gasilci so prižgali ogenj in ga pogasili, mi pa smo gledali. Vesel sem, da sem jih spoznal.
Agim Jašaraj, 3.b

Zelo me je presenetilo, ko je gasilec s krpo pogasil požar. Všeč mi je njihova uniforma. Mislim, da morajo gasilci biti zelo pogumni. Gasilci se vozijo v velikem rdečem kamionu, v katerem imajo potrebščine za gašenje požarov.
Maša Antončič, 3.b

 Pripravila učiteljica Petra Damiš