V soboto, 23. novembra 2013, so nas obiskali člani našega pobratenega Prostovoljnega gasilskega društva Dornberk.
Čeprav so se naše vezi pričele tkati že davnega leta 1978, smo podpisali listino o pobratenju v letu 1983. Od takrat aktivno sodelujemo s pobratenim gasilskim društvom Dornberk na vseh področjih, od rednih obiskov, izmenjave izkušenj na strokovnih področjih, tekmovanjih in seveda tudi v smislu druženja.
Zelo smo bili veseli, da smo lahko naše pobrateno gasilsko društvo gostili v Mariboru ob tako pomembnem jubileju kot je 30. obletnica podpisa listine o pobratenju.
Naše goste smo sprejeli v gasilskem domu, nakar smo jih popeljali na ogled najstarejše dravske elektrarne Fala, ki je edinstven muzej začetkov pridobivanja električne energije na reki Dravi že od leta 1913. Po ogledu in zanimivem vodenju smo se iz Fale odpravili v center mesta Maribora, kjer smo se ustavili ob znameniti »stari trti«, na katero smo Mariborčani posebej ponosni, saj je to najstarejša trta na svetu, ki je vpisana tudi v Guinesovo knjigo rekordov. Ob tej priliki smo v hiši stare trte poskusili tudi novo vino letnika 2013 ter se zadržali v prijetnem razgovoru s predstavniki Turistične zveze Maribor, ki so nam predstavili tudi znamenitosti Maribora. Žal si le-teh nismo mogli ogledati, saj nas je pri izvedbi programa oviralo slabo vreme.
Po obisku stare trte smo se odpeljali na Mariborsko jezero, kjer smo pripravili kosilo v prostorih restavracije ob jezeru. Na kosilu sta se nam pridružila tudi predsednik GZ Maribor Slavko Kramberger in predsednik sveta MČ Studenci Stanislav Koler. V prijetnem ambientu in dobrem kosilu je čas kar prehitro minil.
Zaključek tega prijetnega druženja smo proslavili v našem gasilskem domu, kjer so naši člani pripravili vse potrebno, za prijetno druženje. Ob tem smo organizirali tudi uradno obeležje 30. obletnice pobratenja. Po pozdravih predsednika PGD Maribor-Studenci Maksa Lešnika in predsednika PGD Dornberk Simona Justina ter izmenjavi priložnostnih daril, sta spregovorila tudi predsednik GZ Maribor in predsednik sveta MČ Studenci. Pozdravil nas je tudi poveljnik CZ MOM Slobodan Stojanovič.
Prijeten zaključek ob druženju članov obeh društev se je nadaljeval do večernih ur, ko so morali naši prijatelji, žal prezgodaj, ponovno na pot proti domu.

Zahvalili bi se radi vsem članom PGD Dornberk, ki so nas ob tem praznovanju obiskali, prav tako pa tudi vsem tistim, ki so dolga leta razvijali in negovali pred 30. leti podpisano pobratenje.