Ob številnih odpovedih vseh dejavnosti dela z mladino zaradi pandemije nam je tudi letos uspelo organizirati mladinsko letovanje. Kljub negotovosti v preteklih mesecih smo se pripravljali za izvedbo letovanja. V stalnem kontaktu smo bili z vodstvom pobratenega PGD Dornberk, ki so v vseh prejšnjih letih bili organizatorji letovanja. Vsi smo upali, da se bo situacija pandemije spremenila in bomo lahko letovanje izvedli skupaj. Čeprav so se ukrepi nekoliko sprostili se je vodstvo PGD Dornberk odločilo, da letovanja zaradi pogojev in velikega števila otrok v svojih vrstah, ne bodo organizirali. Razumljivo bi tveganje in odgovornost za izvedbo pod takšnimi pogoji bila prevelika. Po temeljitem razmisleku in sestanku s starši naših otrok, pa smo se v našem društvu odločili, da bomo letovanje izpeljali, seveda z upoštevanjem vseh predpisanih ukrepov.
Glede na prejšnja leta je bila organizacija zahtevnejša. Zraven vseh ukrepov za zaščito pred okužbami smo morali poskrbet tudi za prehrano. Mentorsko ekipo smo dopolnili z dvema članoma, ki sta skrbela za kuhinjo in tehnično podporo v smislu nabav. Ekipa naših članov pa je dva dni pred pričetkom letovanja poskrbela za postavitev kampa in pripravo kuhinje.
Z tremi vozili GVM smo na pot z otroci krenili 6.7.2020 zjutraj. Pot ni bila zahtevna, saj so ceste bile dokaj prazne. Ob prihodu so se otroci namestili v šotore. Pripravili so si tudi različne poligone na katerih smo v času letovanja izvajali športne in gasilsko izobraževalne aktivnosti. Teh aktivnosti pa je v času letovanja bilo veliko. Ker so vsi otroci v preteklih letih že naredili Tečaj za plavalca in bolničarja smo letos organizirali Tečaj za preventivca. Za plavalce in bolničarje pa sta bila organizirana obnovitvena tečaja s katerima so otroci obnovili svoje znanje. Vsi otroci so se učili gasilske vozle, vadili so razvrščanje, učili so se gašenja začetnih požarov z brentačo in RGA. Seveda pa so se otroci vsak dan tudi kopali, čeprav nam vreme ni bilo skozi letovanje posebej naklonjeno. Letovanje je tako letos večinoma temeljilo na aktivnostih v taboru. Izvedlo se je kar nekaj tekmovanj v namiznem tenisu in badmintonu, vsak dan so se otroci razgibavali in delali vaje za moč, izveden je bil tudi pohod čez stari železniški tunel in po hribih v okolici. V marini Izola nam je oče našega pionirja predstavil jadrnico, ter nam predstavil opremo. Za popestritev aktivnosti pa so otroci sodelovali tudi z našim kuharjem Tomažem in MasterChefom Darkotom pri pripravi obrokov. Dnevi so hitro minili in prišel je 16.7., ko smo se začeli pripravljat za odhod in podirat tabor. Mentorjem so bili v veliko pomoč pripravniki in mladinci, ki so aktivno pomagali. Po opravljenem delu in kosilu smo se odpravili proti domu, kjer so nas pričakali starši. Zadovoljni smo se razšli z upanjem, da bomo lahko naša druženja nadaljevali po počitnicah. Letovanja se je udeležilo dvaindvajset otrok za katere je skrbelo sedem članov ekipe.
Letovanje letos je bilo drugačno! Seveda v prvi vrsti, ker smo letos letovali sami, brez prijateljev iz PGD Dornberk in PGD Selo. Tabor je bil letos kar nekoliko prazen. Seveda upamo, da bomo naslednje leto spet lahko tradicionalno skupaj!
Veliko več je bilo letos dela z organizacijo, delo mentorjev in tehnične ekipe je bilo zaradi ukrepov težje, a z veseljem ugotavljam, da so vsi člani, ki so sodelovali in pomagali v letošnjem projektu, delo opravili odlično. Zahvaliti se moramo tudi našim podpornikom brez katerih bi bila letos organizacija letovanja še posebej težka. Zahvala gre GB Maribor, Službi za zaščito in reševanje MO Maribor, 72. brigadi Slovenske vojske, Gostilni Jakomin iz Pobegov, podjetju Ledo d.o.o, podjetju Temva d.o.o. in vsem, ki ste nam na kakršen koli način pomagali.
Zavedanje, da je vsak vložek v našo mladino tudi naša prihodnost ostaja na Studencih tradicionalno zelo veliko!