Gašenja obsežnega požara na Krasu smo se udeležili tudi člani našega društva. 20.7.2022 se je nas je na poziv Poveljstva regije Maribor odzvalo pet gasilcev z voziloma GVC3 in VGV z vgrajenim modulom za požare v naravi. S kolegi iz regije in gasilci PGD Komen smo doživeli sodni dan pri vasi Brestovica, ko je požar popolnoma ušel nadzoru in se z neverjetno hitrostjo razširil na zgornji Kras. Z velikimi napori nam je uspelo rešiti vse hiše v vasi. Naša naloga je bila tudi varovanje na cesti Komen Brestovica, da požar ni preskočil ceste in gašenje na težko dostopnem terenu pod vasjo. Pred zamenjavo na terenu so nas obiskali tudi člani pobratenega PGD Dornberk. Razveselili so nas z obiskom, ter s hladno pijačo, ki je na koncu napornega dneva povrnila nekaj moči.

22.7.2022 se je zgodba ponovila. Na Kras se je odpravila ekipa treh gasilcev z vozilom VGV. Tudi ta dan je bil zelo naporen. Prva naloga ekipe s kolegi iz regije je bila obramba požarne linije na cesti pri Kostanjevici na Krasu. Požar je ponovno bil močnejši in sledil je dramatičen umik, ko so reševali sebe in opremo. Umaknili so se v vas Opatje selo, kjer so uspešno branili vas pred požarom. Zagotovo še en zelo naporen dan na terenu.

Ponovno smo bili na Kras pozvani 24. in 25.7.2022, ko sta si sledili dve zaporedni smeni. Šest gasilcev z GVC3 je dve smeni opravilo z zamenjavo na terenu. Njihova naloga je bila stalna pripravljenost s kolegi iz regije ob izbruhu dodatnih požarov na območju. Razmere na terenu so se namreč nekoliko umirile in dodatno posredovanje k sreči ni bilo potrebno.

Vsekakor so bili to dnevi, ki nam bodo za vedno ostali v spominu. V prvi vrsti zato, ker smo lahko pomagali ob največjem požaru v zgodovini Slovenije in si pridobili nove izkušnje. Kar pa se ne more pozabit je zahvalnost ogroženih domačinov, ki so vse dni kljub strahu za svoje življenje in imetje skrbeli za nas gasilce na terenu s hrano, pijačo in zahvalo na vsakem koraku. Poklon in velika hvala!